zondag 3 december 2017

Donor register

Ja, ik ben al heel lang 'potentieel' orgaandonor. Al lang voordat dit gebruikelijk werd, ik denk al zo', 40 jaar. Gelukkig heeft nog niemand een beroep gedaan op mijn organen :-)

Maar waarom deze titel ? Welaan, ook in de 3d wereld bestaat het donorschap.
Dat is ontstaan om het beroemde kip-ei probleem te omzeilen: in de RepRap scene wil men de hele (of gedeeltelijke) 3d printer 3d printen! Dat kan natuurlijk niet als je geen 3d printer hebt.

Het donorschap bestaat uit de onbezoldigde belangenloze hulp aan een starter. Iemand met een goed werkende printer (de donor) die print alle onderdelen die een starter (ontvanger)  nodig heeft, tegen materiaal kosten. Daarna bouwt de ontvanger zijn machine en als die goed werkt, dan levert hij dezelfde dienst aan een andere starter. Mooi toch ?

Zelf heb ik nooit een donor nodig gehad. Mijn eerste printer kwam als een kit met alle geprintte onderdelen. Toen de boel werkte heb ik de meeste onderdelen herontworpen (beter) en geprit, waarna de boel vervangen. Dat doe ik nog steeds zo. Het wordt steeds mooier.

Maar een goede vriend van mij, waarmee ik al menig technische brainstorm over goede, heel goede en slechte projecten heb gevoerd, die kreeg het op zijn heupen en wilde een nieuwe hobby beginnen. Dat wordt dus het 3d printen. Hij pakt het goed aan, veel oriƫntatie en en luisterend oor. Dat oor spitste zich natuurlijk direct toen ik aanbood om 'donor' voor hem te worden.

Wat ik toen nog niet wist is dat hij zou gaan voor de CoreXY variant.  Die heeft namelijk nogal wat onderdelen......

Enfin,
de eerste build is gereed en terwijl ik dit opkrabbel staat de 2e build al zo'n 18 uur te rammelen.

Zie hier de X_ carriage en wat stoppers:


En dit lijken wel Z-as mounts :


De onderdelen van de CoreXY worden geprint op mijn Orca v4x, gemodificeerd naar Arduino met direct drive en E3D hotend.

Het grappige is dat op mijn bed met maten van 25x22 de onderdelen voor een 30x30 printer geprint kunnen worden.  30x30.... ik wordt een beetje jaloers.

Voor de vorderingen van mijn TechnoFriend: lightcatcherGeen opmerkingen:

Een reactie posten