zondag 18 maart 2012

Plast jij? Of Plastic ?

Plastic, de leken naam voor diverse kunststoffen zal ik het maar even noemen.

Waarom hier iets over plastic? Wel, de 3d extrusie printers extruderen.... plastic ! Vandaar.

Mijn Orca is geschikt voor 2 van de meest gebruikte kunststoffen, zijnde PLA en ABS. Elk met hun speciale eigenschappen. Ik moet dus beslissen waarmee ik ga werken en waarom dan wel.

PLA staat voor Poly Lactic Acid, een melkzuur waarvan kunststof wordt gemaakt. Een bio kunststof dus dat heeft wel wat 'groene' voordelen.

Molecuul PLA en afbreekbaarheid


ABS staat voor Acrylonitril Butadieen Styreen., dus dan weet je het wel, dat maken ze van olie. Olie was vroeger wel 'groen', maar tegenwoordig niet meer zo erg.
ABS molecuul structuur.


Het ligt dus voor de hand om op de groene toer te gaan.

Mijn eerste zoektocht leverde wat verschillende eigenschappen op en een relevante vraag in het reprap forum gaf nog meer informatie. Ik bleef wel gesterkt in mijn streven om 'groen', dus met PLA te beginnen.

Even kort door de bocht:  ABS moet je heter extruderen dan PLA. ABS mag in de vaatwasser, PLA niet. PLA mag je uit eten en drinken, ABS misschien beter van niet echt.......  Maar al met al: Ik ga voor PLA!

Helaas is het op!

Meen je dat nou ?  Nee niet echt, maar het is gewoon niet te koop. Zo'n beetje elke webshop in de buurt heeft PLA voor 3d getagged als 'out-of-stock' en daar schiet je niks mee op natuurlijk. En als je het vanuit een ver land laat komen, dan komen er flinke transportkosten bij en als je pech hebt ook nog een opslag van de douane.

Gelukkig moet ik nog al eens op reis voor de baas :-)
Dus vorige week kwam ik terug uit Californië met 2 rol ABS en één rol PLA in mijn koffer. Dan kan ik in ieder geval beginnen als ik mijn Orca heb :-)






zaterdag 17 maart 2012

OpenScad

Na Sketchup heb ik mij in OpenScad verdiept.
Helaas voert die community geen logo, anders had ik die hier wel neergezet. Maar als je het wil opzoeken: www.openscad.org daar moet je wezen.

OpenScad is een functiegerichte ontwerp tool. Het is handig als je een beetje de weg weet in functies en zo. Je schrijft dus een stukje code en als je dat door de interpreter haalt, dan verschijnt er een object in het deelvenster en daar kan je dan mooi omheen scrollen in 3 dimensies.

Ik was direct gecharmeerd van de functies waarmee je 2 objecten van elkaar kunt aftrekken. Wat overblijft is de figuur van de rest.  Kijk naar het voorbeeld hieronder, waarin 3 cylinders van een bol zijn afgetrokken. Gaaf toch ?

OpenScad voorbeeld, code links, resultaat rechts!
De 10 minutengrens was niet nodig, ik zat binnen no-time al leuke dingen te maken. Het enige nadeel is dat je elke figuur waaruit je het resultaat gaat opbouwen, moet positioneren in de grid. Je kunt niet iets oppakken en slepen. Alles moet in de code gebeuren, dus een kopie van een object is een kopie van de code en vooraf een nieuwe plaatsbepaling.

Maar een uurtje nadat ik begonnen was had ik de nieuwe motorsteun voor mijn Hovercraft project al ontworpen:


Motorsteun voor Griffon 2000 model hovercraft.


Voorlopig blijf ik dus even bezig met deze ontwerptool. Maar ik heb ook iets gehoord over "Design Expert",  dus wellicht kan het geen kwaad daar eens naar te kijken.

Maar dat is voer voor een volgende keer :-)

woensdag 14 maart 2012

Sketchup

Volgens een collega van mij, een echte cloud adept,  moet je alles met Google doen :-)
De volgende poging was dus om met Google Sketchup aan de gang te gaan.



Ik kan kort zijn: die gaat het ook niet worden.

Na een half uur had ik nog niet eens een kubusje geteken. Ik werd ook helemaal duizelig van de positiewisselingen en gezichtspunten. Na een tijdje kreeg ik door dat je vanuit 2d moet beginnen met basic shapes en die dan 3e maken met push functies enzo.

Gepiel met Sketchup

Een klein voorbeeld hierboven. Meer kreeg ik er niet uit en die 10 minuten waren al 4x voorbij.
Echt cloud is het trouwens toch niet, want je moet een client downloaden en je slaat het resultaat gewoon lokaal op.

Conclusie: op naar de volgende!


dinsdag 13 maart 2012

Blender

Nou, een ding is al snel duidelijk: Blender wordt het dus niet. (Ondanks dat het gratis is :-)

Zo mooi krijg ik het allemaal niet :-(


Op de website begin je wel meteen al te kwijlen.
Lara Crofts met dubbel D (geen 3D) en zo nog wel meer.
Downloaden en installeren is het probleem niet.

Het duurde ook niet lang voor ik de demo race-auto op het scherm had, maar na een half uur had ik nog niks gecreëerd, of zelfs maar gewijzigd.

Misschien ben ik gewoon niet zo visueel ingesteld (mijn programmeer roots liggen in Assembler en Cobol. Visual Basic is nog gelukt, maar daarna liep het wel af :-)

Misschien is dit product meer voor het ontwerpen van avatars, wie zal het zeggen. Voor mij is het niet geschikt.

Ontwerpsoftware

Waar ga ik nou in s'hemelsnaam mee aan de slag?

Op het RepRapforum zijn de meningen verdeeld. Zonder dat ik me er iets bij kan voorstellen worden termen naar mijn hoofd gesmeten als: Sketchup, Autodesk, Autocad, Microstation, Openscad, Nettfab, Design Expert en nog wel meer.

Wijsheid komt met de jaren en ik ben de jongste niet meer, dus ik trek een plan en dat is voluit het volgende:

Als ik niet binnen 10 minuten een object kan maken met een mooi gat er in, dan wordt die software het niet.

Waar zal ik eens mee beginnen.......  uhhh......     welaan:

Wat ga ik allemaal printen?

Tja, dat is natuurlijk de vraag.

Allereerst moet ik even memoreren dat de businesscase rond kwam toen ik mijn liefje beloofde om voor haar vervangende hakjes te ontwerpen voor onder haar high-heels. Haar schoenen hebben doorgaans een te kort leven door extreme slijtage van de naaldhakken.
Hakken in het zand?
En verderop nóg zo'n kast
Maatwerk vervangende hakken ( met stalen inlays) lijken een zeer realistisch product, dus die ga ik zeker ontwikkelen en printen.

Dan heb ik nog steeds wat modelbouw aspiraties, bijvoorbeeld het GRIFFON project. Dat ga ik nu voortzetten met eigen ontworpen onderdelen in geprinte uitvoering.

Verder zit Thingiverse vol met leuke gadgets en last but not least ligt het voor de hand dat ik de Orca zelf ga verbeteren, bijvoorbeeld met een HexTruder add-on, of zoiets.

(Over de HexTruder later meer)

3d Printen? Uhh.... Wat is dat dan?

Die reactie krijg ik nu regelmatig, als ik ergens laat vallen dat ik zit te wachten op mijn 1e (dat belooft wat voor de toekomst :-) 3d printer.

En vervolgens wordt iedereen vreselijk enthousiast en komt met ideeën. Een collega van mij, die zelf net als ik ook houdt van niet rendabele hobbies en die zich momenteel uitleeft in Arduino technologie, die begon al spontaan ontwerpen op te sturen die ik voor hem kan gaan printen. Dat schept weer een buitenzakelijke band met collega's. altijd goed!

Helaas is mijn printer nog niet gearriveerd.

Dan nog even het antwoord op de vraag: 3d printen is het uit basismateriaal fabriceren van objecten met behulp van een apparaat dat het basismateriaal vervormt tot het gewenste object.

In mijn geval richt ik mij op 3d extrusie, een techniek waarbij kunststof filament wordt gesmolten en tijdens het weer uitharden in een bepaalde vorm wordt gedrapeerd door een ingeniues stelsel van motoren, stangen, persen, lagers, koelers en software.

Community

Waar begin ik aan?

De Orca wordt verkocht als een DIY (do it yourself) kit. Dus je betaalt een hoop geld voor een hoop onderdelen. Daarna besteed je een hoop tijd en na waarschijnlijk een hoop ergernis heb je dan een 3d Printer..... hoop ik :-)

Maar deze wereld is er een van open-hardware, open-software en open-mind. Dat laatste hoop ik eigenlijk want er is een scala aan forums te vinden in reprap wereld.

In mijn onderzoeksfase had ik daar (http://forums.reprap.org/list.php?47) al diverse domme vragen gesteld om te komen tot een keuze van de door mij gewenste printer. Eigenlijk kreeg ik het toen al een beetje door: die reprap forums zijn niet zo heel actief. Stel een vraag en hij wordt 13x gelezen, maar niet beantwoord. En mocht er wel een antwoord of een discussie ontstaan, dan heb je het met 3 of 4 respondenten wel gehad. Dit is niet alleen in het NL forum zo, ook de engelstalige of onderwerp gerelateerde subfora van Forums.Reprap.Org leiden hieronder.

Maar goed, de community is er en ik zal pogen daar niet alleen vragen te stellen, maar tzt ook mijn ervaringen te delen met mensen die nog onbeholpener daar binnenvallen dan ikzelf :-)

Waarom de Orca?

wel, enerzijds omdat hij wordt ontworpen en gefabriceerd door een Nederlandse ondernemer (Camiel). Anderzijds vind ik het model een mooie uitstraling hebben, vooral in zwart en tenslotte lijkt het dat inderdaad hij zo solide in elkaar zit, dat printsnelheids claims en print afmetingen ogenschijnlijk voor de hand liggen.

Orca heeft inmiddels bij Camiel een hele historie. Voor een leek als ikzelf lijkt hij initieel afgeleid van een Mendel type (maar dat kan ik mis hebben).

Orca versie 1 heb ik nooit gezien, maar versies 2 t/m 3 geven wel een positieve ontwikkeling weer:


Orva v2
Orca v3
Orca v4

Door de toepassing van meer metaal is hij in principe wat minder reprintbaar, maar vast wel stabieler.

Intussen is hij besteld, op 17 januari al, in de voor-inteken charge van de nieuwe v0.4 versie. Productie van de charge neemt zo'n 2 maanden in. Ruim tijd om te gaan spelen met ontwerpsoftware, slice software, GCode software en andere zooiware die nodig kan zijn.

Eigenlijk weet ik geen fluit van die hele wereld, dus ik kom vast mezelf nog een flink aantal keren tegen tot die printer er is.

De kogel is door de kerk

Januari 2012

Na lang lurken in de RepRap open-hardware community heb ik de knoop doorgehakt en besloten dat er een nieuwe hobby aan moet gaan komen. Ook het thuisfront staat er achter, dus er komt een 3d extrusieprinter.

(Eerlijk gezegd speelt bovenstaande overweging al 2 maanden geleden, maar vandaag heb ik besloten om mijn ervaringen te gaan bloggen, dus volgt er eerst een kleine inhaalslag om up-to-speed te komen. Zo moest ik een blog gaan maken, een naam verzinnen en een account aanvragen enzovoorts enzovoorts. Dit eerste bericht laat zien dat dit ook allemaal gelukt is :-)

En oh ja, waarom xyzMan? Welaan 3 dimensies zijn mijn nieuwe hobbywereld, dus waarom ook niet '-)


Zo, dan nu weer verder met het subject:
Na het bestuderen van diverse varianten, van Mendel tot Prusa, van Makerbot tot Shapercube heb ik gekozen voor een DIY kit van de meest recente Orca serie.

Voor de financiering kon ik mooi gebruik maken van het uitfaseren van 2 andere hobbies, het modelvliegen met nitro en het plinken in de achtertuin. De verkoop van de vliegerij en van de luchtbuksen leverde een aardig startkapitaal op en daarmee heb ik besloten een Orca v0.4 te bestellen bij Gubbels Engineering.



Die zit nu in de pipeline (productie en levering) en de tijd tot de daadwerkelijke levering kan ik mooi gebruiken om mij te orienteren op de hele proces rond het ontwerpen en fabriceren van 3d prints.